ems_run error under NMM core

All issues/questions about EMS v3.4 package, please ask here.
Post Reply
rodi
Posts: 57
Joined: Tue Apr 05, 2011 8:00 pm
Location: Genoa - Italy
Contact:

ems_run error under NMM core

Post by rodi » Wed Aug 19, 2015 11:29 am

Hi
I've a problem about ems_run under NMM core.
I'm using f WRF EMS on my notebook since 2009 without problem.
Suddenly the program gives an error when I use the NMM core while under ARW program works correctly.
Below the error message:
  • ! Possible problem as system return code was 139

    ! Your WRF simulation (PID 31029) returned a exit status of 139, which is never good.

    System Signal Code (SN) : 11 (Invalid Memory Reference - Seg Fault)

    ! While perusing the log/run_wrfm.log file I determined the following:

    It appears that your run failed due to a Segmentation Fault on your
    system. This failure is typically caused when the EMS attempt to access a
    region of memory that has not been allocated. Most often, segmentation
    faults are due to an array bounds error ior accessing memory though a NULL
    pointer. Either way, this is an issue that needs to be corrected by the
    developer.

    So, if you want this problem fixed send your log files along with the
    namelist.wrfm and namelist.wps files to Robert.Rozumalski@noaa.gov..., just
    because he cares.


    ! Here are the last few lines from the run_wrfm.log file:

    starting wrf task 0 of 2
    starting wrf task 1 of 2

    ===================================================================================
    = BAD TERMINATION OF ONE OF YOUR APPLICATION PROCESSES
    = EXIT CODE: 139
    = CLEANING UP REMAINING PROCESSES
    = YOU CAN IGNORE THE BELOW CLEANUP MESSAGES
    ===================================================================================
    YOUR APPLICATION TERMINATED WITH THE EXIT STRING: Segmentation fault (signal 11)
    This typically refers to a problem with your application.
    Please see the FAQ page for debugging suggestions



    * System information is available in static/ems_system.info
this is the ems_system.info
  • Basic System Information for localhost

    System Date : Wed Aug 19 10:58:31 2015 UTC
    System Hostname : localhost
    System Address : 127.0.0.1

    System OS : Linux
    Linux Distribution : Fedora release 22 (Twenty Two)
    OS Kernel : 4.1.4-200.fc22.i686
    Kernel Type : i686

    Processor and Memory Information for localhost

    CPU Name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz
    CPU Instructions : penryn
    CPU Type : 64-bit
    CPU Speed : 2266 MHz

    EMS Determined Processor Count
    Physical CPUs : 1
    Cores per CPU : 2
    Total Processors : 2

    Hyper-Threading : Off

    System Memory : 2.9 Gbytes

    EMS Release Information for localhost

    EMS Release : 3.4.1.15.16
    EMS Binaries : x32
this is the link of crash log : http://www.meteo-molassana.info/2015081 ... h_logs.tgz

Have you any idea?
thank you

nebojsa
Posts: 133
Joined: Sun Mar 21, 2010 3:40 pm

Re: ems_run error under NMM core

Post by nebojsa » Thu Sep 10, 2015 6:50 am

Check the number of points. For NMM it should be even.

rodi
Posts: 57
Joined: Tue Apr 05, 2011 8:00 pm
Location: Genoa - Italy
Contact:

Re: ems_run error under NMM core

Post by rodi » Sun Sep 13, 2015 11:50 am

Hi nebojsa
thanks for your suggestion I do confirm that points are even.
Such as reported nothing has been changed before the error occurred. suddenly It's happened.
rodi

meteoadriatic
Posts: 1512
Joined: Wed Aug 19, 2009 10:05 am

Re: ems_run error under NMM core

Post by meteoadriatic » Sun Sep 13, 2015 6:49 pm

rodi wrote:Hi nebojsa
thanks for your suggestion I do confirm that points are even.
Such as reported nothing has been changed before the error occurred. suddenly It's happened.
rodi
And it continues to fail with all new runs? Possibly faulty RAM?

rodi
Posts: 57
Joined: Tue Apr 05, 2011 8:00 pm
Location: Genoa - Italy
Contact:

Re: ems_run error under NMM core

Post by rodi » Tue Sep 15, 2015 10:08 am

Hi meteoadriatic
WRF-EMS works only with ARW.
The latest time that I used NMM core was 26th July and it worked correctly, After this date it gives the run-time error for NMM core.
No RAM problem appears.
Thanks.
Rodi

nebojsa
Posts: 133
Joined: Sun Mar 21, 2010 3:40 pm

Re: ems_run error under NMM core

Post by nebojsa » Tue Sep 29, 2015 9:25 am

Perhaps it is not the case here, but I've noticed a kind of bug in latest EMS (....16) version: during creating NMM in dwiz, shown even number of nested domain points will result with odd number of them in reality and vice versa. It is not case with parent domain.

Best regards!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests