Unable to download ems system from installer

Forum dedicated to older versions of EMS package (WRFEMS v3.2, v3.1 or older). Support is user-to-user based, so please help others if you can.
Post Reply
alfe
Posts: 79
Joined: Thu Nov 25, 2010 8:13 pm

Unable to download ems system from installer

Post by alfe » Mon May 30, 2011 8:43 pm

Hello,
I tried to reinstall ems system by running the installer. I have redHat Enterprise 4. When I type ./ems_install.pl --install
I get this result :"There appears to be a problem connecting 128.117.110.214 which is the ems update server..." then the script stops.

So, I replaced in the ems_install.pl routine this hardcoded address by "soostrc.comet.ucar.edu", but then the result is "<url> malformed, connection timed out.

This is really a problem... Any idea

Thanks,
Alain

Orage 33
Posts: 23
Joined: Thu Dec 10, 2009 11:18 am
Location: Bordeaux from France
Contact:

Re: Unable to download ems system from installer

Post by Orage 33 » Mon May 30, 2011 8:46 pm

Hello,

Try with ems_install.pl --install -wget

I had the same problem but now it works
www.meteo-sudouest.fr

alfe
Posts: 79
Joined: Thu Nov 25, 2010 8:13 pm

Re: Unable to download ems system from installer

Post by alfe » Mon May 30, 2011 8:59 pm

Well,not tonight.....
Same problem.
Sometimes the answer is "<url> malformed, and sometimes "there was a problem retrieving the data"

Orage 33
Posts: 23
Joined: Thu Dec 10, 2009 11:18 am
Location: Bordeaux from France
Contact:

Re: Unable to download ems system from installer

Post by Orage 33 » Tue May 31, 2011 10:00 am

Else try ems_install.pl --install --http --wget

EDIT : --http is wrong so i don't know :/

:roll:
www.meteo-sudouest.fr

alfe
Posts: 79
Joined: Thu Nov 25, 2010 8:13 pm

Re: Unable to download ems system from installer

Post by alfe » Wed Jun 01, 2011 6:23 pm

Yes,
no chance !

So I tried to download manually all the files from the ems server. Installation went smoothly and... domain localization failed because of missing files!!!!!! landuse_2m was not there ! some index files missing in topo_30m... No way. Quite disappointed. If no hints, I will have to give up ....

I must confirm, after extracting manually wrf.geog.landuse.tgz from http://soostrc.comet.ucar.edu/wrfems/re ... 3.1.1.5.1/, that landuse_2m is not there !! So the problem does not come from the installer but from the data itself!!! The data seem to have been stored on 29th of April 2011. I am wondering how wrfems can run in such circumstances... Did anybody try ?

meteoadriatic
Posts: 1512
Joined: Wed Aug 19, 2009 10:05 am

Re: Unable to download ems system from installer

Post by meteoadriatic » Wed Jun 01, 2011 7:36 pm

I have made manual installs without having installer script, so I can look at these issues you have, but not today, as I have no time to check all these now.

However, I advice that you use 30s topo files. I did experiments for large resolution grids, for example, 30km. Then I created domain static files with 30s, 1', 2' etc... checked them in ncview utility, it turns out they are completely the same, interpolation algorithms does it's job good and you have no benefits to use coarse terrain data sets at all, except little bit slower creating terrain static files during domain localization when you use 30s instead of coarser files.

So I won't bother even downloading anything else topo than 30s files.

alfe
Posts: 79
Joined: Thu Nov 25, 2010 8:13 pm

Re: Unable to download ems system from installer

Post by alfe » Sat Jun 04, 2011 1:56 pm

I finally found the missing files and downloaded them manually from soo/strc server.
Thanks

lukaskug
Posts: 3
Joined: Wed Jul 31, 2013 12:03 pm

Re: Unable to download ems system from installer

Post by lukaskug » Wed Jul 31, 2013 6:59 pm

Hi, I've got a similar problem:
after

Code: Select all

./ems_install.pl --list

it gives me the following error:

Code: Select all

 *  Checking http connection to emsdata1.comet.ucar.edu   - Contacted

    *  Connecting to emsdata1.comet.ucar.edu to get requested information

        !  There was a problem retrieving information from emsdata1.comet.ucar.edu

           * <url> malformed
            * Closing connection -1
            * Resolving timed out after 10000 milliseconds
            * Closing connection 0
is it the firewall, are some files missing, or what could it be?

I tried to download it manually but maybe the files are located badly so it doesnt install either. :?

Regards

EDIT: similar problem but newer version. could be the wrong subforum

lukaskug
Posts: 3
Joined: Wed Jul 31, 2013 12:03 pm

Re: Unable to download ems system from installer

Post by lukaskug » Thu Aug 01, 2013 4:28 pm

I got it :)

by install from local

Code: Select all

./ems_install.pl --install --repodir <foldername>
Important is to have the files compressed (.tgz etc.) in this folder. if they are extracted it won't work.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest