Is this hardware enough?

Looking for new hardware to run WRF? Intel or AMD? Check this forum.
Post Reply
lcana
Posts: 58
Joined: Wed Nov 30, 2011 4:34 pm

Is this hardware enough?

Post by lcana » Wed Jan 27, 2016 5:14 pm

Dear all,

I'd like to run the new UEMS with three domains:
1* Mother domain, including Canary Archipelago, Madeira and Azores (9 km resolution, Mercator)
2* Second domain, covering the whole Canary Archipelago (3km resolution)
3* One las domain at 1 km resolution, covering just one island.

The forecasted time would be 36-48 hours
In order to do that, I've seen this linux box (CentOS 6.7):

*********************
2x Intel® Xeon® E5-2630v3 - 8C/16T
32GB - 8x 4GB DDR4 2133 ECC REG - 2 CPUs
SSD 240GB 2.5" 550MB/s
Nvidia GTX 970 4GB GDDR5
*********************

Do you think it would be enough? Also, Is someone experienced in running WRFEMS or UEMS over CentOS 7? It uses Kernel 3.XX

Best,

Luis

norulz
Posts: 68
Joined: Thu Mar 12, 2015 1:43 pm

Re: Is this hardware enough?

Post by norulz » Sat Jan 30, 2016 7:21 pm

Hi Icana,

I have a closely similar machine to yours:
2 x AMD Opteron 6276 with 8 physical cores each (16 threads each),
64 GB memory
500 GB SSD.

I tried the domain you suggested and it does seem a bit on the heavy side for the suggested machine (see namelist.wps below).
There are > 200 x 200 cells for each domain level.

Code: Select all

&share
 wrf_core                   = 'ARW'
 max_dom                    = 3
 start_date                 = '2016-01-30_12:00:00', '2016-01-30_12:00:00', '2016-01-30_12:00:00'
 end_date                   = '2016-01-30_15:00:00', '2016-01-30_12:00:00', '2016-01-30_12:00:00'
 interval_seconds           = 10800
 io_form_geogrid            = 2
 opt_output_from_geogrid_path = '/home/david/uems/runs/test/static/'
 debug_level                = 0
/

&geogrid
 parent_id                  = 1, 1, 2
 parent_grid_ratio          = 1, 3, 3
 i_parent_start             = 1, 159, 66
 j_parent_start             = 1, 47, 74
 e_we                       = 262, 214, 199
 e_sn                       = 267, 211, 199
 geog_data_res              = 'modis_30s+5m', 'modis_30s+30s', 'modis_30s+30s'
 dx                         = 9000
 dy                         = 9000
 map_proj                   = 'mercator'
 ref_lat                    = 32.628
 ref_lon                    = -21.927
 truelat1                   = 32.628
 truelat2                   = 0
 stand_lon                  = -21.927
 ref_x                      = 131
 ref_y                      = 133.5
 geog_data_path             = '/home/david/uems/data/geog'
 opt_geogrid_tbl_path       = '/home/david/uems/runs/test/static/'
/

&ungrib
 out_format                 = 'WPS'
 prefix                     = 'FILE'
/

&metgrid
 fg_name                    = GFSP25
 io_form_metgrid            = 2
 opt_output_from_metgrid_path = '/home/david/uems/runs/test/wpsprd'
 opt_metgrid_tbl_path       = '/home/david/uems/runs/test'
 process_only_bdy           =  
/

&mod_levs
 press_pa                   = 201300, 200100, 100000, 95000, 90000, 85000, 80000, 75000, 70000, 65000, 60000, 55000, 50000, 45000, 40000, 35000, 30000, 25000, 20000, 15000, 10000, 5000, 1000
/

&domain_wizard
 grib_data_path             = 'null'
 grib_vtable                = 'Vtable.GFS'
 dwiz_center_over_gmt       = true
 dwiz_desc                  = test
 dwiz_gridpt_dist_km        = 9.0
 dwiz_latlon_linecolor      = -8355712
 dwiz_latlon_space_in_deg   = 10
 dwiz_map_horiz_scrollbar_pos = 3259
 dwiz_map_scale_pct         = 50.0
 dwiz_map_vert_scrollbar_pos = 994
 dwiz_mpi_command           = null
 dwiz_name                  = test
 dwiz_show_political        = true
 dwiz_user_rect_x1          = 3314
 dwiz_user_rect_x2          = 3800
 dwiz_user_rect_y1          = 1083
 dwiz_user_rect_y2          = 1499
 dwiz_modis                 = true
 dwiz_tcvitals              = null
 dwiz_bigmap                = Y
 dwiz_lakes                 = false
/
I ran all d1,d2,d3 for 3 hour using the new UEMS-ARW core with Adaptive timing and it took 27min 31sec.
That would need about 4 hours for a 24 hour forecast.

I suggest to try 12km dx for the top domain and 4km for d2 with 1.33km for d3. I think that it would put you in much more reasonable timing without significant reduction in the quality of the forecast

David

lcana
Posts: 58
Joined: Wed Nov 30, 2011 4:34 pm

Re: Is this hardware enough?

Post by lcana » Mon Feb 01, 2016 9:55 am

Thank you very much David. Your suggestion is very much appreciated.
I'll follow your advice

Luis

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest