Using GFS 0.25° grid dataset

Compiling NMM/ARW code for EMS system, upgrading WRF cores on your own, changing EMS scripts to suit your particular needs, and other modifications to original EMS distribution goes in this forum. These are officially unsupported actions.
meteoadriatic
Posts: 1604
Joined: Wed Aug 19, 2009 10:05 am

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by meteoadriatic »

You can if you apply hack described in first post of this thread. However until December 8 GFS Parallel is shut down due to maintenance.
gtrem
Posts: 10
Joined: Mon Aug 18, 2014 3:03 pm

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by gtrem »

oh yes, now it works ... thanks. And the GFS PARA is operational again.
BTSullivan91
Posts: 7
Joined: Wed Dec 10, 2014 2:57 am

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by BTSullivan91 »

You guys are able to run with parallel GFS? I get

"Data set --dset "gfs-para" is not a supported data set."

I have DSET = gfs-para%gfsptile

In my /conf/ems_autorun.conf file
meteoadriatic
Posts: 1604
Joined: Wed Aug 19, 2009 10:05 am

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by meteoadriatic »

Hello,

did you made all changes described in first post of this thread?
BTSullivan91
Posts: 7
Joined: Wed Dec 10, 2014 2:57 am

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by BTSullivan91 »

I apologize for being one of "those people". I added those in and things are good.. Sorry about that! I've been playing with full WRF for a few months and just delving into EMS.
beowrf
Posts: 43
Joined: Sat Jul 23, 2011 3:07 pm

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by beowrf »

Many thanks, meteoadriatic. Works like a charm.
I would be very interested to see a parallel run of WRF driven with GFS0.5 and one run with WRF driven by GFS 0.25. :-)
@BTsullivan91: How is the grib-config file called you put in your ~/conf/grib_conf directory?
Cheers,Beowrf
alfe
Posts: 101
Joined: Thu Nov 25, 2010 8:13 pm

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by alfe »

Hello,
For me it doesn't work.
The gfs-para file for initialization has only 180 MB, not 230 MB, and temperature at 2m is missing so metgrid crashes... :shock:
I have downloaded it at NCEP ftp location.
meteoadriatic
Posts: 1604
Joined: Wed Aug 19, 2009 10:05 am

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by meteoadriatic »

alfe wrote:I have downloaded it at NCEP ftp location.
Hello, which file exactly?
alfe
Posts: 101
Joined: Thu Nov 25, 2010 8:13 pm

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by alfe »

Hi meteoadriatic,
I have downloaded the following file for model initialization :
/pub/data/nccf/com/gfs/para/gfs.2014123112/gfs.t12z.pgrb2.0p25.f000 from server ftp.ncep.noaa.gov.

But metgrid crashes. This is the error copied from the crash log :
ERROR: The mandatory field TT was not found in any input data.

I have copy paste your vtable file and I use Vtable.GFSPARA from the gfs-para_gribinfo.conf.
Thanks,
meteoadriatic
Posts: 1604
Joined: Wed Aug 19, 2009 10:05 am

Re: Using GFS 0.25° grid dataset

Post by meteoadriatic »

I see,

Possible, I'm starting runs with 003 forecast not with 000 analyse file and 000 is somewhat smaller than forecasts. I don't have time to investigate, but in a meantime try with my approach if you don't have specific reason not to do that way.
Post Reply